Evaluare ESDM

Evaluarea ESDM Checklist

Când ai un copil mic, de multe ori e greu să-ți dai seama dacă se dezvoltă într-un ritm tipic sau dacă are toate abilitățile caracteristice vârstei sale. Poate copilul tău nu-ți zâmbește înapoi atunci când te joci cu el, poate ți se pare că nu-ți urmărește privirea sau nu arată cu degetul atunci când își dorește ceva. Poate ai fost deja la un psiholog care ți-a spus că are o întârziere în dezvoltare și ai vrea să știi clar ce abilități are și de ce abilități mai are nevoie. Hai la o evaluare! Rezultatele ei îți vor spune tot ce ai nevoie să știi despre copilul tău: ce știe, ce nu știe, cum arată ce știe și ce mai are nevoie să știe.

Ce evaluare facem?

Pentru copiii între 1 și 4 ani, noi folosim instrumentul ESDM Checklist, care evaluează comunicarea, comportamentul social și adaptiv, abilitățile cognitive, joaca, motricitatea fină și grosieră.

Abilitățile testate sunt organizate pe patru nivele, care corespund cu vârsta biologică a copilului: 12-18 luni, 18-24 de luni, 24-36 de luni și 36-48 de luni.

Instrumentul este special gândit pentru copiii mici cu tulburări de spectru autist și reflectă modul specific în care aceștia se dezvoltă și învață, uitându-se, în același timp, și la dezvoltarea copilului tipic. Acest echilibru se va vedea în rezultatele evaluării: știm ce ar trebui să faci și cum să te ajutăm să ajungi acolo.

Cum facem noi evaluarea ESDM Checklist?

Tu ne scrii pe adresa office@centrul-horiamotoi.ro și ne dai câteva detalii despre copilul tău: vârstă, istoric în terapie, diagnostic etc. E foarte important să ne lași și un număr de telefon la care poți fi contactat! Evaluatorul nostru te va suna apoi pentru a stabili detaliile evaluării. Îți va spune de câte zile va fi nevoie, în funcție de vârsta și particularitățile copilului și îți va pune mai multe întrebări pentru a afla de ce e această evaluare importantă pentru tine: ai niște semne de întrebare legate de dezvoltarea copilului tău? Ți-a fost recomandată evaluarea de către alt specialist? Vrei să știi cum să te joci cu copilul tău în funcție de abilitățile pe carse le are deja? Toate aceste detalii ne ajută să fim pe aceeași lungime de undă în procesul de evaluare.

Toate abilitățile din ESDM Checklist se testează prin joc.

Pornind de la interesul copilului, evaluatorul crează situații în care abilitățile ar apărea în mod natural. De ce? Pentru că jocul este cel mai natural context în care toate abilitățile apar și se dezvoltă în cazul unui copil tipic.

După evaluare, părinții vor participa la o întâlnire la care evaluatorul le va prezenta rezultatele. Raportul conține și o serie de recomandări, bazate pe interacțiunea avută cu copilul. Evaluarea se poate repeta la 3 luni, deoarece, la această vârstă, schimbările sunt foarte rapide.

Evaluarea propriu-zisă poate dura între 2 și 5 zile, în funcție de vârsta și abilitățile copilului. Indiferent de numărul de zile decis de evaluator, copilul va veni la noi la centru câte 2 ore pe zi și va rămâne în cameră și cu mama.

În timpul evaluării, evaluatorul va observa comportamentele copilului și va afla de la mamă dacă respectivele comportamente apar și acasă sau în parc, care e istoricul copilului și detalii legate de independența personală.