Mi-am dorit foarte mult sa studiez psihologia. Este una din pasiunile mele alături de munte, citit și învățare continua. În prezent sunt Psihoterapeut în Terapii Scurte Orientate pe Resurse și Soluții și, de curând, Board Certified Behavior Analyst (BCBA). Sunt genul de persoană care face lucrurile să se întâmple. Așa am ajuns la Horia Moțoi scriind un email și întrebând dacă pot lucra la primul centru pentru copiii cu autism din țară din dorința de a face lucrurile cât mai bine și de a fi alături de oameni lângă care să pot crește profesional și personal. A lucra cu copiii pentru mine este ceva atât de natural, încât nu am simțit că e cu adevărat un job.2. Ce înseamnă BCBA? Câteva cuvinte despre acronimul asta și ce presupune.
BCBA este un acronim pentru Board Certified Behavior Analyst, mai exact acea persoană care detine o certificare in analiza comportamentala aplicata si poate profesa independent de un supervizor. BCBA poate superviza BCaBA și RBT și ofera servicii de analiza comportamentă respectand anumite standarde de calitate și de etica stabilite de un board international (The Behavior Analyst Certification Board). La nivel practic, coordoneaza și oferă training echipei de interventie și crează planuri personalizate de lucru pentru copiii cu autism.3. Examenul a fost precedat de niste cursuri, nu? În ce au constat ele? Traineri, sesiuni, experiențe, durată.
Obținerea acestei acreditări presupune parcurgerea unui drum care include deținerea unei diplome de master în psihologie, urmărea unui curs de 2 ani susținut de traineri romani și internaționali, trecerea unor examene atât teoretice cât și practice, însoțite de un examen final. În plus, există obligativitatea de a parcurge un număr de ore de supervizare deloc puține. Profesional acest curs și parcurs m-a îmbogățit atât la nivel de cunoștințe, cât și la nivel de educare a răbdării și susținere a unui efort consecvent pentru a obține confirmarea unei munci de ani în spate. Din punctul meu de vedere cursul susținut prin Clemson University oferă informațiile necesare pentru a practica și obține certificarea însă cred că e de mare ajutor să ai în spate experiența în munca pe care să o poți asocia diverselor concepte pe care le întâlnești în învățare.4. Cu ce ati ramas din toata experienta? Oameni, skills etc.
Acest parcurs profesional m-a adus aproape de oameni recunoscuți în domeniu care m-au inspirat prin munca lor și mi-au oferit un exemplu de bună practica. Dincolo de asta mi-am educat răbdarea și am obținut cunoștinte, dar și prietenia și respectul celor alături de care am parcurs acest drum. A fost un pas foarte important și în obținerea unei recunoașteri profesionale pe care la noi în țară încă ne luptam să o creăm prin alte organisme care să asigure un standard profesional.5. Cum a fost examenul? De ce e perceput a fi dificil?
Examenul în sine e perceput ca fiind dificil deoarece volumul și complexitatea informațiilor este mare. În plus, întrebările urmează exemple practice și astfel nivelul de înțelegere la nivel aplicativ trebuie sa fie unul foarte bun.6. Ce sfat ati da cuiva care si-ar dori sa repete isprava voastra?
Pentru cei care doresc să obțină acreditarea le recomand să se grăbească pentru că nu mai pot avea oportunitatea asta pentru mult timp, iar daca nu reusesc prin BACB, pot să urmeze cu încredere cursul înființat la Univesitatea din Timișoara. Ceea ce vreau să transmit este că însăși parcurgerea acestui proces (curs, supervizari) aduce un plus de valoare muncii pe care o depun. În plus, să se înarmeze cu rabdare, perseverența și să aibă mereu pasiunea pentru ceea ce fac cu ei și cu toate astea la pachet nu au cum să nu reușească.
Adresa: Strada Papiu Ilarian nr. 15, interfon 01, sector 3, București
Telefon: 0722.402.288
E-mail: office@centrul-horiamotoi.ro
Program: luni-vineri: 10:00 - 18:00
Banca ING, sucursala Dristor IBAN RO39INGB0000999908963688